Monday, May 20th

Last update:09:41:36 AM GMT

Headlines:  |  Вход |  Phone 0899924022 |
You are here: Начало Блог Европа Изпълнители ев. Петър Славов-син за музиката и баща си

Петър Славов-син за музиката и баща си

Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Връзката между Пепи Славов–син и баща му е дълбока и много силна. Още от малък Пепи слуша музика по цял ден и никога не си е представял, че ще се занимава с друго.

“Ако той беше шлосер, и аз щях да стана шлосер! – казва музикантът. – Беше много обаятелен човек и всичко, което правеше, изглеждаше някак готино.” .

Петър Славов-баща е най-големият български барабанист, свирил с еднакъв успех и рок, и джаз. Въпреки международно признатите си джаз проекти, той остава в историята като член на ФСБ. Умира през 2008 г. Неговият син свири на контрабас. Като определяща за своето развитие смята родителската подкрепа и любов.

Първокласен джаз музикант, който разделя времето си между концерти в най-престижните клубове и фестивали и сериозната си записна дейност. В момента свири с триото на барабаниста Франсиско Мела и пътува на турнета с певицата Софи Милман. Прави концерти и с един от най-големите саксофонисти в света Джо Ловано. Работи по втория албум на Аманда Бейсингър.

Рядко си идва в България. Когато започнахме кореспонденцията преди около два месеца, той беше много уморен заради серията участия в престижния Blue Note джаз клуб, а в края на общуването ни по интернет се връщаше от Канада след участие в Ottawa Jazz Festival.

.. Не можеше да не го попитаме за баща му, а и самият той говори предимно за него.

С баща си имате еднакви имена. Защо ти избра контрабас, а не барабани?

Още от малък исках да съм музикант като него. Той обаче не искаше да ставам барабанист. Първо почнах да свиря на пиано, но бях несериозен. Когато дойде време за гимназия, нивото за пианисти беше много високо. Баща ми реши, че контрабасът е добра идея, тъй като поради размера на инструмента, децата почват да свирят на него в началото на пубертета.

На базата на личния си опит какво ще посъветваш един талантлив музикант, който в момента завършва образованието си в България и още не е решил в каква посока да върви?

Ако не иска талантът му да се погуби, трябва да направи това, което направих аз?– да отиде да учи и да свири музиката, която обича, в естествената ? среда. Само така ще се докосне до истината. Учебниците, школите и записите са важни, но когато става въпрос за музика, средата е най-важна.

Как би ни описал престоя си в Berklee?

В началото беше много трудно от битова гледна точка. От друга страна, още на втората седмица се запознах и започнах да свиря със страхотни музиканти. На третия месец се озовах на един запис с големите Дейв Либмън и Джейми Хадад. Една година по-късно свирех всеки петък и събота в легендарния клуб Wally’s Caf? с групата на тромпетиста Дарън Барет. Мястото е легендарно сред джазмените в Америка?– музиканти като Уинстън Марсалис, Рой Харгроув и Рой Хейнс идваха за сешън всеки път, когато бяха в Бостън. Там свирих до преселването си в Ню Йорк през 2006 г. По онова време бях избран да представям колежа на един от най-големите джаз фестивали?– Monterey Jazz Festival. В Berklee имах щастието и привилегията да уча при големите музиканти и преподаватели Хал Крук, Джордж Гарзоун и Джо Ловано. При Ловано можеше да учат само много малък брой студенти, които трябваше да са препоръчани от съответния департамент. Хал Крук сам си избираше студентите. През 2001 г. получих наградата Джон Невз на департамента по бас на Berklee, а месец по-късно колежът ми даде и пълна стипендия, до голяма степен благодарение на хора като Гарзоун и Крук. В края на последния си семестър почнах да свиря в групата на вокалиста Кевин Махогани.

Колко инструмента имаш и как ги подбираш?

Имам чудесен стар немски контрабас, който баща ми ми подари преди около 12 години. Миналата година за няколко гига ми трябваше бас китара и се обзаведох с Fender Jazz Bass. За пиано използвам един Wurlitzer, който ми зае моя много добър приятел, пианистът Асен Дойкин.

Как предпочиташ да събираш музиката си?– на винил, дискове или на файлове?

Имам към 500 диска, но от четири-пет години си купувам музика предимно онлайн. В идеалната ситуация бих предпочел дискове заради по-добрия звук и обложката.

Слушаш ли друго освен джаз?

Слушам почти всякаква музика, стига да е направена добре и с любов. За съжаление в наше време тя е рядкост.

А свириш ли друго освен джаз?

Много неща – бразилска, кубинска музика… Миналия месец бях на фестивал в Бахрейн, където свирих с един много голям майстор на арабската музика?– Симон Шахийн. Работя и с една поп певица в Ню Йорк, в чийто първи албум свирих, аранжирах, и съм съавтор на една от песните. Сега работим върху нов.

Мислил ли си за свой албум?

От години се каня да запиша собствен албум, но сега съм по-готов от когато и да е било. През последните три години пътувах изключително много и не ми оставаше време да пиша. Това лято се отвори една дупка от няколко почти напълно свободни месеца, които оползотворих доста добре – вече имам материал за повече от един албум. Сега съм в процес на разработка на проекта като цяло.

Разкажи ни за Пепи Славов-баща. Кое негово изпълнение харесваш най-много?

Много хора свързват баща ми с ФСБ, но не знаят, че когато почна да свири с тях, той вече беше с почти легендарен статут в музикалните среди – барабанист на квартет Джаз Фокус, първата българска група с истинско международно признание отвъд Желязната завеса; записвал на Запад, с награда от най-големия джаз фестивал в Европа – в Монтрьо. Когато за пръв път свирих с легендарния кубински саксофонист Пакито Деривера, той ме попита дали нямам нещо общо с българския барабанист “Пепе” Славов! В периода 1965-1979 той има изпълнения на много високо ниво. На мен много ми харесва албумът Симеон Щерев Квартет от 1978 г., както и концертът на Фокус от Монтрьо от 1967 г. Не е за вярване как хора от малката и изолирана тогава България свирят с такова познание и умение.

В края 70-те баща ми се присъедини към една група от три неизвестни момчета и хората за пръв път чуха за ФСБ. Видя потенциал в тях и вложи енергията, авторитета, влиянието и опита си в това да направи група, каквато дотогава в България нямаше. От годините с ФСБ най-добър е може би албумът 78 оборота, където той свири с невероятен груув и вкус и за пореден път показва световно ниво.

Той не участваше в последния концерт на ФСБ на площад Батенберг на 31.12.2006 г. Беше меко казано странен реюниън без него. Какво всъщност се случи тогава?

Много ми е трудно да говоря за това, защото става въпрос за изключително грозна постъпка от страна на хора, които бяха много близки на баща ми и за които той е направил ужасно много. А те избраха да го предадат в името на това да вземат повече пари и да пробутат свои близки. За съжаление историята се свежда до това. Сега разказват наляво-надясно някаква своя версия за случката?– как той бил “отказал” да свири, но пропускат да споменат как той разбра съвсем случайно, че ще има концерт, как със седмици Румен и Косьо не си вдигаха телефоните, когато им звънеше, докато наивно вярваше, че има някакво недоразумение. Защото баща ми отказваше да повярва, че са способни на такава подлост. Пропускат да кажат как накрая му предложиха толкова унизителни условия, че той бе принуден да откаже. И как това е била идеята от самото начало. Когато баща ми почина една година по-късно, Румен, Косьо и Иван бяха толкова гузни, че дори не посмяха да дойдат на погребението. Само Ивайло Крайчовски дойде. Не че ни липсваха?– над 200 души, които наистина обичаха баща ми, се събраха и помогнаха на мен, майка ми и любимата му племенница малко по-леко да преживеем ужаса да заровиш близък човек. После Иван Лечев ля крокодилски сълзи от страниците на в-к Култура, а само един месец преди смъртта на баща ми в обширно интервю за друг вестник разказа цялата история на ФСБ, без да спомене името на човека, на когото дължи кариерата си. Като говорим за ФСБ, не мога разбира се да подмина и последното им интервю, в което наистина надминаха себе си и казват меко казано грозни и най-вече неверни неща по адрес на наскоро починалия си колега: как той не бил на нужното ниво да свири новите “сложни” парчета, но те все пак му предложили да свири по-лесните! Като гост музикант! Как той в последните 20 години се занимавал с музика само като хоби и как, видите ли, движещата сила на групата винаги били Лечев, Бояджиев и Цеков. Всеки, който познаваше баща ми в контекста на ФСБ и тяхната история като група, както и всеки, който разбира от музика, ще се изсмее на подобни изказвания. Явно някои хора не се респектират нито от истината, нито от мъртвите. Толкова на тази тема.

Как се чувстваше баща ти след тази история, имаше ли планове за музика?

Баща ми беше много силен и горд човек и привидно понесе всичко нормално, но знам, че много го нарани. Не мисля, че след тази случка имаше някакви планове за музика. Бореше се за оцеляване до последния си ден. И в един миг просто си вдигна шапката и си замина. Писна му.
...
//по rollingstone.bg

Добави коментар


Защитен код
Обнови

SkilleR с първи солов сингъл

SkilleR с първи солов сингъл

Световният бийтбокс шампион SkilleR пуска първия си самостоятелен сингъл и видеоклип “За едно”.

Остава отбелязват 21-годишнина с концерт

Остава отбелязват 21-годишнина с концерт

В началото на месец септември група „Остава“ ще отбележи своята 21-годишнина на сцена с лайв в столичната Борисова градина, клуб „Маймунарника“. Събитието ще се състои на 3 септември, вторник.

Фортисимо Фест 2013 представя своите солисти

Фортисимо Фест 2013 представя своите солисти

Людмил Ангелов, Светлин Русев, Марио Хосен, Нели и Георги Андрееви, Михаил Йосифов-секстет, Печенката и победителите в конкурса "Да вдъхнеш живот", ще се качат на сцената на Фортисимо Фест 2013 заедно с Варненската филхармония, Русенската филхармония и Софийският фестивален оркестър под диригентството на Максим Ешкенази, организаторите.

Pink Martini за първи път в България

Pink Martini за първи път в България

На 16 октомври за първи път в България ще гостува една от най-свежите и интересни американски формации в последните две десетилетия.

Katy Perry издава третия си албум Prism на 22 октомври 2013 година

Katy Perry издава третия си албум Prism на 22 октомври 2013 година

Американската поп звезда Кейти Пери (Katy Perry) официално обяви кога ще издаде своя дългоочакван трети студиен албум, както и неговото име.

Кали и Сашо Роман записват нов дует

Кали и Сашо Роман записват нов дует

Кали и Сашо Роман са обсъждали идеята за второ дуетно парче. Това станало преди няколко дни, по време на тяхто съвместно участие.

S.A.R.S. и SUPERHIKS с поредни концерти в края на август в София

S.A.R.S. и SUPERHIKS с поредни концерти в края на август в София

Две от водещите съвременни групи в Сърбия и Македония ще пристигнат за концерти в София в края на август. Събитията ще се случат на открито в клуб Маймунарника, Борисовата градина.

Световни виртуози свирят на открито в 6 града

Световни виртуози свирят на открито в 6 града

Световни виртуози, три филхармонии и обещаващи млади таланти ще се включат в турнето на най-големия фестивал за класическа музика на открито у нас - Фортисимо фест.

Задава се нова вълна 'Gangnam Style' мания

Задава се нова вълна 'Gangnam Style' мания

С колекция ремикси и звездни колаборации PSY вдъхва нов живот на своя хит „Gangnam Style” . Записът е с горещи включвания от хип-хоп титаните 2 Chainz и Tyga, както и ремикси на електро-денс гурутата Afrojack и Diplo.

Постижения в британския чарт за сингли

Постижения в британския чарт за сингли

Без нови рилийзи, но с впечатляващи за електронната сцена постижения се характеризира първото за август 2013 г. издание на официалната британска класация за сингли.

Аврил Лавин с ексцентрично видео към Rock N Roll

Аврил Лавин с ексцентрично видео към Rock N Roll

Аврил Лавин успя да привлече вниманието с новото си видео Rock N Roll. В него канадската поп рок певица се прави на комиксовата героиня Tank Girl и се целува страстно с актрисата Даника Маккелър.

Сметката на Адел набъбва с по 65 600 долара дневно

Сметката на Адел набъбва с по 65 600 долара дневно

Британската суперзвезда Адел (Adele) печели по 65 600 долара на ден благодарение на успеха си в музикалните класации, сочи публикация в "Сън".